37 mogelijke drugsdealers opgepakt op Tomorrowland, 360 mensen beboet en buitengezet wegens drugsbezit
Op het dancefestival Tomorrowland zijn in de voorbije twee weekends 37 mensen opgepakt die ervan verdacht worden drugs te hebben verkocht. Dat meldt het parket van Antwerpen.
Nog eens 360 andere festivalgangers werden betrapt op drugsbezit: zij kregen een boete en moesten het terrein verlaten. (VRTNWS)
De rol van parket Antwerpen op Tomorrowland
'Parket Antwerpen is sinds de editie van 2018 aanwezig op Tomorrowland in het kader van een snelle afhandeling van drugsinbreuken. Hiervoor wordt samengewerkt met de federale politie en de lokale politiezones, die ook ter plaatse aanwezig zijn. Op die manier kunnen we als parket kort op de bal spelen en meteen gevolg geven aan drugsfeiten.
Vaste procedure in het politiedorp
Het drugsondersteuningsteam van PZ Antwerpen verspreidt zich elke dag tussen de massa op het festivalterrein om drugsdealers op heterdaad proberen te betrappen. Dit jaar werden er over de twee weekends heen 37 verdachten opgepakt.
Een betrapte festivalganger wordt gearresteerd en overgebracht naar het politiedorp, een mobiel dorp op de festivalsite zelf waar onder meer de fouilleringen plaatsvinden, de drugs getest worden en alwaar ook het parket aanwezig is.
Het parket maakt ter plaatse onmiddellijk de dagvaarding op voor één van de twee themazittingen op 25 oktober (weekend 1) of 18 december (weekend 2).
Naast de drugsdealers werden er deze editie in totaal ook 360 festivalgangers betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. Zij kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden van het parket. Een betrapte festivalganger verliest meteen zijn toegangsbandje en wordt door de organisatie onmiddellijk van het festivalterrein verwijderd.
Eens drugsgebruikers en drugsdealers op het festivalterrein betrapt worden, start een vaste procedure. De drugs worden steeds in beslag genomen en getest.
Stapsgewijze testing van de inbeslaggenomen drugs
Sinds 2018 is er de samenwerking met de verschillende partners (NICC, Sciensano, Civiele Bescherming) aangaande de testing van de drugs. Dit testsysteem is een getrapt systeem: er is eerst een analyse met een apparaat van de Civiele Bescherming.
Indien nodig volgt er een oriëntatietest. Daarna worden de drugsstalen op vordering van het parket overgebracht naar het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) met het oog op gehaltebepaling. Deze doorgedreven analyse maakt het ook mogelijk om gevaarlijke hoog gedoseerde tabletten te detecteren.
Als blijkt dat dit het geval is, zal er in samenspraak met de verschillende partners worden overgegaan tot risicocommunicatie. Alle inbeslaggenomen drugs worden steeds getest zodat op het einde van de rit geweten is welke drugs er circuleren.
Belangrijke samenwerking - repressieve aanpak
Parket en politie treden bij vaststellingen rond drugsbezit- of handel op met een eerder repressieve insteek. We beseffen dat het onmogelijk is om iedereen te controleren en te verbaliseren.
Het drugsprobleem op festivals kan niet enkel door politie en parket worden opgelost, we zijn slechts een onderdeel in een keten van verschillende stakeholders die samenwerken op het festival. Het is belangrijk dat elke partner zijn rol opneemt in de aanpak van de drugproblematiek op festivals.' (parket)